ÅRSKRÖNIKAN DEL 1. av Eric Boberg År 2008

45000 BESÖK NY REKORDSIFFRA     Eric Boberg

I OFFENSIVA MEDELPADSBRIDGEN

Trots olyckskorpars mörka framtidsbilder fortsatte deltagarintresset för bridgespel att öka starkt under 2008. Enligt beräkningar noterades i medeltal 860 besök varje vecka på de 32 bridgeklubbar som finns i Medelpad. I särklass störst var pensionärsbridgen.

Deltagrintresset ökade under året till strax under 45000 besök, vilket i jämförelse med 2007 var 2300 fler. Tyvärr ökar också medelåldern vilket givetvis i ett längre perspektiv är ett orosmoln.

I den permanent organiserade bridgeverksamheten har utan tvekan Förbundet Svensk Bridges, FSB, simultantävlingar över nätet bidraget starkt till ökade deltagarsiffror i hela landet.

Riksförbundet tog under fjolåret flera initiativ för viktiga förändringar i verksamheten.

Bland annat har man gett sig in i den tuffa kampen om ökat intresse för tävlingsbridge från ungdomarnas sida. Målet är att öka antalet aktiva juniorer med 20 procent årligen fram till och med år 2010. Satsningen har hittills sett lovande ut.

Jakten på fler sponsorer har intensifierats. De gamla tävlingsledarsystemet har skrotats och ersatts med en ny modell med begreppet "elitdomare" som mål. Speciella kurser har anordnats. Tävlingsledarna i det tidigare licenssystemet ska synas om de håller måttet.

Orättvist

Några ytterligare områden som jag själv anser bör ses över är dels det rankingsystem som gynnar personer som med bra utgångsläge favoriseras genom att de spelar sparsamt eller inte alls, dels kvalen till SM-finaler som gynnar de "rika distrikten" som har råd att arrangera DM-kval på lokal nivå och därmed tilldelas fler platser i SM-finalerna. Medelpad är ett av de få distrikt som inte anser sig ha råd med lokalkval och kan därmed inte på rättvisa grunder kämpa om finalplatserna på samma sätt som andra distrikt.

På "hemmplan" har kursverksamheterna fortsatt att fylla kadern av nya bridgespelare och forsättningskurser ökat kunnandet.

Sundsvallsbridgen har haft kraftig vind i seglen. Nya prydliga deltagarrekord kunde noteras under fjolåret. Fusionen för ett par år sedan mellan klubbkvartetten Sundsvalls BK, Sallyhill BK, Allians BK och Haga BS har visat sig vara en fullträff.

Klubbarna BK Stopp, Alnö BK och Ånge BK har stabiliserat verksamheten något, men brottas fortfarande med tidvisa deltagarproblem.

Flera framgångar har kunnat noteras för spelare från Sundsvallsregionen, även om också en del smolk har blandats i bägarna.

DISTRIKTSMÄSTERSKAP OCH SM-FINALER.

Lag Dan Bylund med Helena Strömberg, Staffan Hedman, Emil Tibblin, Ted Olows och Lennart Bylund i ledet blev distriktsmästare, men hade det besvärligt i SM-semigruppen i Östersund.

Lag Andreas Westman med Bo Sundström, Nichlas Eliazohn och Sven-Åke Arvendahl blev tvåa i semin i Umeå, men långt ifrån segern.

Helena Strömberg fixade själv en fin födelsedagspresent då hon tillsammans med livsledsagaren Dan Bylund vann distriktsmästerskapet för öppna par på ett övertygande sätt.

Ytterligare ett par, Marie Rylander-Andreas Westman, kvalificerade sig för deltagande i SM-finalen.

Inget av paren lyckades kvalificera sig för spel i A-finalen. Helena och Dan gjorde dock en utmärkt insats i B-finalen där de blev fyra av de 84 par som deltog. Marie och Andreas hamnade strax under medelstrecket.

Samboduon Carina Sjöblom-Bo Sundström försvarade mästertitelnför mixed-par, men först efter en hård kamp med Karin Lodin-Staffan Hedman.

En slutrökare i sista ronden avgjorde. Noterbart är att det var tre samobopar som tog sig upp på pallen. Bronset spelades nämligen hem av Birgitta Wiberg-Leif Sundqvist.

I SM-finalen var Carina och Bosse länge med i toppstriden, men fick till sist nöja sig med 16:e plats.

DM för dampar delades upp under två spelkvällar. Segerfighten avgjordes först efter kvoträkning. Majlis Eriksson-May Åkesson, rutinerade SM-finalister, hade turen på sin sida, medan tvåan Lisa Åkerdahl-Karin Lodin var i ordens rätta betydelse närmast sörjande.

Insatsen i finalen blev sämre än i de tidigare fyra finalframträdande med placeringar mellan sexa och nia, men ändock godkänd med en 24:e plats.

Veteranmästare i DM blev Lennart Sohlin-Staffan Hedman närmast före Lennart Bylund-Ted Olows.

Förhoppningarna på en framskjuten placering för Staffan och Lennart var stora när det var SM-finaldags. De blev placerade på 16:e plats, som trots allt kan betraktas som en fullt godkänd insats.

Individuella DM med 28 spelare till start blev en triumf för Kent Bäckström tack vare en stark slutspurt. Silvret till Lennart Bylund och bronset till Lisa Åkerdahl.

På sidan om

Bridgefestivalen i stekheta Örebro, som förutom alla SM-finaler innehöll internationella lagtävlingen Chairmans Cup, Stormästarträffen, 1 guldtävling, 25 bronstävlingar, 8 silvertävlingar med mera.

5830 par deltog. En siffra som innebar ett 15 procentigt lyft i jämförelse med det tidigare rekordåret 2003.

Spelare från Sundsvallsregionen gjorde många utmärkta insatser i på-sidan-om-tävlingarna och den i särklass lysande stjärnan blev Lennart Bylund som tillsammans med Jonas Wedin från Docksta vann festivalens enda guldtävling med 71 deltagande par.

Därmed såg Lennart till att sprida glans åt vårt distrikt.

Silvertävlingarna: Silver 6: Thomas Johnsson-Mats Johansson, BK Stopp/Uppsala fyra av

170 par. Silver 5: Kent Sjöberg-Sven-Åke Arvendahl femma av 166 par. Silver 3: Lennart Bylund-Arne Ågren sexa av 82 par.

Bronstävlingarna: Brons 21: Micke Melander-Per Leandersson tvåa av 190 par.

Brons 20: Kent Sjöberg-Eric Boberg, tvåa av 184 par. Brons 18: Lennart Bylund-Eric Boberg 22:a av 274 par. Brons 24: Kent Sjöberg-Sven-Åke Arvendahl sjua av 106 par.

Eric Boberg

 

ÅRSKRÖNIKA DEL 2

TROTS SMOLK I BÄGARNA

BLEV 2008 ETT BRA BRIDGEÅR

Det finns onekligen likheter mellan att bli lurad i bridge eller av ovederhäftig företagsreklam. Så därför gav jag mig själv ett nyårslöfte i fjol att inte överraskas av märkliga markeringar och bud i bridgen och av den falska försäljningsreklamen.

Det där med att inte bli vilseförd av bridgerävarna blev väl inte helt hundraprocentigt, medan jag däremot ståndaktigt har vägrat att köpa saker av firmor som påstår att du sparar eller tjänar si och så mycket när du inhandlar varor. Man sparar verkligen inte några pengar då man köper något. Jag har heller aldrig enligt nyårslöftet köpt något som slutar på kronsummorna 99 , 199, 299 och så vidare. Självrespekten gör att jag inte vill tillhöra flocken av människor som tycker det är billigt eftersom varan kostar under 100 - , 200- eller 300 kronor.Har ni upplevt någon gång att något kostar 101, 201 eller 301 kronor.

Jag överräcker med varm hand tipset om att avlägga mitt gamla nyårslöfte.

Ett råd som jag gärna vill ge är också att ansvariga i de FSB-anslutna klubbarna tar initiativ till samtal med Y-bridgeskaparen Bo Byléhn, som går ut på att de försäkrar honom om en aktuell resultatrapportering varje vecka.

Han ansåg sig efter vårsäsongen i fjol tvingad att stänga sin populära blogg på grund av att vissa klubbar struntade i att rapportera till honom.Det vore bra för bridgen att få honom på andra tankar igen.

När jag ändå är inne på området önskemål skulle jag gärna se att det läggs ned lite mer kraft på att få till en allsvensk div IV i Medelpad och att Medelpadsrallyts status höjs. Ett par av arrangörerna av rallyts deltävlingar har till och med varit omedvetna om att rallyt ingått.

Tävlingar

Spelmässigt har distriktets spelare under spelåret 2008 ofta återfunnits i toppen på stortävlingarna.

Däremot blev allsvenskan inte någon höjdare. Lagen Dan Bylund, Sundsvallsbridgen och Henriksson, Alnö BK åkte ur div II Norra, vilket innebär att distriktets alla fyra allsvenska lag kommer att spela i trean till hösten.

Intresset för att starta en egen Div IV- serie för att fylla på kadern av allsvenska lag har varit dålig. Men än är det väl inte försent?

Årslånga Medelpadsrallyt lockade trots lite strul 99 spelare. Pallstigare blev 1) Andreas Westman, 2) Leif Sundqvist, 3) Carina Sjöblom.

Guldtävlingen Hudikbarometern, som under de senaste åren varit en lyckosam tävling för spelare från Sundsvallsregionen, blev en liten missräkning även om förhållandet att fyra Sundsvallspar hamnade på den övre fjärdedelen är fullt godkänd. 34 par från Sorsele i norr till Stocholm i söder deltog. ...1)Bengt-Göran Olofsson- Tom Gärds, Umeå.......5) Nichlas Eliazohn-Andreas Westman...5) Bengt Larsson-Per Jansson, Alnö ....11) Lennart Bylund-Arne Ågren.

Individuella Guldskvadern i Sundsvall dominerades av hemmaspelarna. 40 spelare från Visby i söder till Sorsele i norr deltog. Ett sambopar- 1)Bo Sundström , 2) Carina Sjöblom- lade poängmässigt klart beslag på de två första platserna och spelade därmed ihop 15 000 kronor till hushållskassan. Striden om bronsplatsen blev mycket hård då bara 22 poäng skilde trean och 12:an åt. .........4) Lennart Bylund...10) Ted Olows....12) Helena Strömberg.

Årets enda simultanguldtävling, med städerna Sundsvall, Malmö, Göteborg och Stockholm som arrangörer i början på november, blev också framgångsrik för Sundsvallsparen. Lennart Bylund-Ted Olows vann Sundsvallsheatet och blev treor på den sammanlagda simultanlistan.

Lennart har en säregenförmåga att spärra upp näsborrarna när han känner guldvittring. Han segrade ju också tillsammans med Jonas Wedin i Bridgefestivalens enda guldtävling med 71 deltagande par i början på augusti.

Silvertävlingen Bräcketräffen slutade med att de två deltagande Sundsvallsparen hamnade på pallen. 1) Andreas Westman-Bo Sundström och 3) Leif Näslund-Kent Sjöberg.

Jubileumssilvertävlingen för spelare med högst ruterstatus vanns av Gunilla och Göran Hermansson.

Årslånga Medelpadsrallyt lockade trots en del strul 99 spelare där pallstigarna i tur ordning blev 1) Andreas Westman, 2) Leif Sundqvist, 3) Carina Sjöblom. Inga skrällar med andra ord. Y-bridges individuella segerstatstik firade tiosäsongsjubileum på våren. 84 sspelare fick smaka segerns sötma. Kampen om segerrikaste lirare blev hård. Lennart Sohlin spelade hem 85 segrar eller en mer än Eric Boberg. 3) Lisa Åkerdahl 47, ) Staffan Hedman 43, 5) Åke Larsson 39.

De många simultantävlingarna i riksförbundsregi har också visat att spelare från vårt lilla distrikt tar för sig i kampen med klubbarna runt om i hela landet. Spelet över nätet har skapat en ny framtid för bridgen. Inte minst för de små klubbarna.

Ligorna

Sundsvallsligans våromgång bjöd på ett nervpirrande slut då semtliga fyra lag som tagit sig till elitserien hade segerchans i sista omgången. Ett plösdrag från lag Carina Sjöberg i matchen mot lag Sohlin förändrade bilden snabbt. Segern skrevs med 25-0.

Sundsvallsligans höstomgång blev till följd av överlägsenhet från lag Lars-Åke Mattsson händelsefattig. Det vara bara Mattssönerna som ensamma hamnade över medel.

Årslånga Västraligan blev desto mer spännande när det i sista omgången visade sig nödvändigt med kvoträkning innan segrarlaget kunde utses. Bräckelaget Östlund hade turen på sin sida, inte minst tack vare att Torpshammarsteamet i lag Lennart Gillander hade vunnit om imp-mellanskillnad skulle ha avgjort striden.

Kuriosa

* Staffan Hedman-Bo Sundström avgjorde redan spelårets första månad kampen om vem som skulle prestera den största odds-segern under året. Duon noterades för en segerprocent på 77,2 procent och fortsättningsvis fanns det inget par som kom i närheten av den siffran.

* Torpshammars skrev ett stycke bridgehistoria när klubben lade beslag på de sex främsta plaserna av sex möjliga i den traditionella trekampen mot Ånge och Bräcke. Det är svårt att tro att något sådant kan hända igen.

* Värmeböljor och EM-fotboll blev en för svår konkurrent under ett par veckor. Många skippade bridgen och föredrog stränder, bad och TV-tittande istället. Men deltagarintresset ökade markant för bridge igen- alldeles efter friveckorna.

ERIC BOBERG.